Verzorging

Een pukkeltje! Wat je wel en vooral niet moet doen

1 juli 2018

PukkeltjeHelaas, ook op mijn leeftijd ontkom je er niet helemaal aan: een pukkeltje! Jak.
Hoewel ik gelukkig niet meer aan fulltime pukkelbestrijding hoef te doen duikt er nog regelmatig eentje op mijn kin – vooral zo rond de maandelijkse periode.

Inmiddels ben ik al ruim twintig jaar bezig met mijn eigen pukkeltjes. Als puber natuurlijk de hele dag (het waren en ook zo veel!) en in mijn volwassen leven heb ik nog een keer een flinke opleving gehad door allerlei stress en overspanning. Ook niet leuk. Maar inmiddels heb ik er wel profijt van en heb ik geleerd hoe je het beste met je pukkeltjes om kunt gaan.

Het eerste en meest belangrijke: ga er NIET aanzitten!
Echt, hoe verleidelijk het ook is. Niet aanzitten, niet wrijven en al helemaal niet krabben of proberen uit te drukken. Niet doen!
Zelfs als je net je handen hebt gewassen zit er namelijk van alles op je vingers en ook op je gezicht. Krab je dat pukkeltje open, dan loop je het risico dat er alleen maar meer vuiligheid bijkomt (of nog erger, dat je de vuiligheid verspreid naar de omliggende poriën) en de boel gaat ontsteken. Loop je er alleen maar langer mee rond!

Een pukkeltje is een ontsteking

Allereerst een beetje uitleg over je huid en wat er gebeurt als je een pukkeltje krijgt. Een pukkeltje is eigenlijk gewoon een kleine ontsteking. Dat kan gebeuren als er vuil in je poriën blijft hangen, bijvoorbeeld wat dode huidcellen, bacteriën of andere troep die je gewoon door buiten te zijn of door aanraking kunt oplopen. Je ontkomt er niet aan, het gebeurt soms gewoon.

Voor een ontsteking geldt dat je die voorzichtig moet behandelen. De huid zorgt er zelf voor dat de viezigheid wordt afgezonderd van de rest van je huid door er een pukkeltje van te maken – ingepakt met een beetje viezigheid van de huid zelf: pus, dat voor dat witte kopje zorgt. Eigenlijk dus heel effectief! Het probleem wordt geïsoleerd en kan zich niet verder verspreiden totdat de huid het heeft opgelost.

Lief zijn voor je huidPukkeltje-2

Hoe kom je er dan zo snel mogelijk vanaf? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: door lief te zijn voor je pukkeltjes en je huid goed schoon te houden. En dat schoonhouden doe je met hele zachte middelen. Veel producten tegen pukkeltjes zijn wat agressiever en gemaakt voor de jonge huid. En die kan meer hebben dan een wat oudere. Dus als je jong bent: prima om iets tegen jeugdpuistjes te gebruiken! Voor iedereen die geen tiener meer is: gebruik iets milds.

Een milde reiniger kan al wonderen doen, maar ook alles wat je daarna doet moet lief zijn voor je huid. Niet te hard met de handdoek over je gezicht wrijven, maar dep je huid droog. Vermijd drukken of wrijven over een pukkeltje, maar laat het lekker zitten. Ga vooral niet scrubben! Wil je toch van je dode huidcellen af, gebruik dan een exfoliator zonder scrubdeeltjes, zoals deze van NIP + FAB. Mijn review vind je hier.

Witte puntjes

Die witte puntjes vinden we allemaal vies. En het staat ook een beetje onverzorgd, zo’n wit kopje ergens op je gezicht. Als er een wit kopje op je pukkeltje zit (niet eerder proberen!) kun je hem voorzichtig uitknijpen.

Dat doe je niet met je blote handen, daarop kan ook weer allerlei vuil zitten. Na het reinigen van je huid pak je twee wattenschijfjes en daartussen druk je het puistje voorzichtig uit. Geen geweld gebruiken, niet openkrabben (daar krijg je lidtekens van). De wattenschijfjes nemen na het uitdrukken de vuiligheid meteen op, zodat die niet op je huid terechtkomt. Daarna maak je het plekje voorzichtig schoon en dan komt het moeilijkste: afblijven!

Zolang je lief bent voor je huid (met of zonder pukkels) is je huid lief voor jou. Je pukkeltje verdwijnt na een paar dagen en je huid is weer mooi en glad!

2 Comments

 • Reply Wees lief voor je huid: vijf keer een vergissing in de huidverzorging - Huid en Haar 23 augustus 2018 at 11:20 am

  […] Okee, ik ben dan geen tiener meer, maar een pukkeltje is en blijft vervelend. En wat is je eerste neiging? Juist… uitknijpen. Vergissing! Niet doen, en zeker niet met ongewassen handen! Als je dat wel doet loop je het risico dat het vuil van je vingers er nog eens bij komt en de boel erger maakt. Of nog leuker, dat die viezigheid die je weg wilde hebben zich verspreid naar de poriën ernaast en dan heb je er zo nog drie pukkels bij! Wees lief voor je huid en wacht tot er een kopje op zit. Die kun je dan met gewassen handen en een paar schone wattenschijfjes voorzichtig uitdrukken. De rommel veeg je in een beweging weg (niet twee keer vegen!) en het wattenschijfje gaat in de prullenbak. Daarna even wassen met een milde zeep en afblijven… met een paar dagen is ‘ie helemaal weg. Meer weten? Mijn tips vind je hier. […]

 • Reply Waarom je altijd je makeup moet verwijderen voor het slapengaan - Huid en Haar 2 september 2018 at 11:58 am

  […] van de dag. Komt dit in de poriën terecht, dan is de kans groot dat dit gaat ontsteken, met een pukkeltje (of meer!) als gevolg. […]

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: